VELKOMMEN INN! ♥

VELKOMMEN INN! ♥

mandag 5. mai 2014

Om Petter Northug og sånn


"Forrige uke er et sammensurium av bilkjøring, makeup, hårspray, blitz og møter for min del". Nei, dette er ikke et sitat fra Petter Northug. Det er selvfølgelig Fotballfrue som lever i et sammensurium av stress og glam.

Skjønt Petter Northug har vel også vært delvis glamorøs i perioder, selv om stress kanskje er det som har preget ham sterkest de siste timene. Stress med å komme seg fort nok hjem fra byen - i bil. Stress med å forsere siste biten hjem - til fots. Stress med et sannhetssøkende politi. Og stress med medier som står klare til å lage langrennsløper-frikassè av ham, før han er avlivet.

Jeg synes Northug alltid har vært en oppblåst testosteronbombe, med et ego så provoserende stort, at han for lengst hadde vært banket i fargene til flagget til Marcus Hellner, hvis det ikke hadde vært for at han var uslåelig i Ola Nordmanns stolthet nummer èn; langrennssporten.

Alle vet at jeg ikke kan noe om langrenn, men tross en travel vinter, har jeg ikke kunnet unngå å forstå at noe rart har skjedd med Northugs skikarriere. Når han er mer på TV på grunn av Coop-reklamen sin, enn han er på TV på grunn av idrettsprestasjoner, så skjønner man at noe skjer. Å bokstavelig talt bli så forbigått av et landslag man selv har valgt å forlate, hadde gjort noe med gambleren i noen og enhver av oss.

For et talent som har oppført seg som en supernova, blir fallhøyden fra stjernehimmelen smertefullt stor, og man trenger ikke mye fantasi for å skjønne at Petter ikke har hatt noen god vinter og vår, hverken i offentligheten eller hjemme i skibua. Når han runder av sesongen med å smelle millionkjerra si i autovernet mens promillen herjer, for så å stikke av som en feig guttunge, er fiaskoen komplett.

Medier av alle slag gikk da også av skaftet, og Brå`s stavbrudd ble plutselig redusert til en bisetning fra fortida. I hele går halset journalister rundt i Trondheim som losende jakthunder, men det eneste de fant var et brekt kragebein. Det var jo for pok(k)er ikke blod en gang! Endelig fikk man noe å ta Northug for - trønderen med oppfordringen om å la menn være menn! Glemt var den tyske frisøren fra Vestlandet, som antagelig er tatt av dage. Og glemt var landsbyen i Afghanistan som ble begravd av jordras. For å nevne noe.

Jeg er av den oppfatning at fyllekjøring er en creepy ting, begått av langsomttenkende individer uten ryggrad, eller evne til å tenke konsekvenser verken for seg selv eller andre. Med andre ord ingen du hadde ansatt, giftet deg med, eller gitt noe særlig ansvar. Jeg fordømmer promillekjøring uavhengig av navn og status. Slik sett stiller Northug i samme kategori som alle andre som begår samme lovbrudd. Hverken mer eller mindre. Juridisk sett.

Men samtidig er det kanskje litt annerledes med Petter Northug, enn med Herman Hvermansen. Northug er et forbilde for mange barn og unge i og utenfor langrennssporet, og han er dermed i en posisjon der han har enorm påvirkningskraft i forhold til holdninger. Han har solt seg i glansen som "kongen", og slikt forplikter. Så på et eller annet moralsk vis, blir det liksom et lite hakk verre at Northug kjører i fylla.

Hovmod står for fall, og  hvis det var "langt igjæn te` Royal Albert Hall" for sambygdingen Alexandersen, er det enda lengre mellom spillebordet i Las Vegas og verktøykassa på Ilseng. Det vil kongen snart erfare. Da kan han slikke sine sår, og erkjenne at tross noen megadigre riper i
(bil)lakken, så gikk dette utrolig bra. Å grisebanke en så solid bil uten annet enn et todelt kragebein som resultat, må være som å vinne i poker. Dette er en "once in a lifetime"-sjanse, så Lotto behøver ikke Northug bruke ei krone på i framtida. Så heldig er han ikke en gang til.

Jeg håper også det er lenge til mediegribbene finner en lignende sak å fråtse i. Det er tross alt ikke så gøy å sparke noen som ligger ned. Og dessuten; tre mot en er feigt. Apropos tre: Det er sjelden Ilseng har så palle-vante sonere, så her kommer nok palleproduksjonen til å nå uante høyder. Og da skal jammen menn få være menn, også - det er dem vel unt! ;-)

En praktfull og promillefri kveld, ønskes mine trofaste lesere! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar